Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zaterdag 21 december 2019

2020

Zo gaat dat op de vrijmibo, die op de laatste werkvrijdag van het jaar is omgedoopt tot de kebo, de kerstborrel. In de gedwongen haast van het door de conciërge geforceerde einde - we weten allemaal wie echt de baas is op school – kom je allerlei mensen tegen die je kunt missen en mis je allerlei mensen die je wilt tegenkomen, zoals die leuke docente die vorige week is begonnen, maar dat terzijde.
Anyway, op weg naar de uitgang wensen wij elkaar fijne dagen en een mooi … en dan begint het gelazer: twintigtwintig of tweeduizendtwintig? Het wordt toch nog een latertje, buiten voor de deur. Want naast alle trivia zoals de aanstaande Brexit, de show rondom de impeachmentprocedure voor Trump, boze bouwers en boeren en aftredende bewindspersonen is er ook nog echt wereldnieuws: de uitspraakwijze van de start van het komende decennium. Op de valreep van de kerstvakantie blijkt het, op weg naar de uitgang, ook in ons team een splijtzwam.
Is toch veel makkelijker twintigtwintig, roept de conciërge.
Anglicisme, roept de docent Duits.
Ja maar je zegt toch ook negentiennegentien, dus waarom dan niet twintigtwintig? En trouwens, anglicisme is ook geen Nederlands woord, pruilt de docent Engels.
Wanneer was de slag bij Hastings, roept die leuke docente, toch niet in tienzesenzestig?
Nee natuurlijk niet, zo zeg je dat niet, maar twintigtwintig kan toch best? Is toch veel makkelijker. De conciërge heeft het laatste woord.
Uit een door het Genootschap Onze Taal gehouden peiling blijkt dat 27% voor twintigtwintig is en 73% voor tweeduizendtwintig. Zelf hoor ik bij die 73%. Waarom?
Geen flauw idee. Maar dit weet ik wel. We zeggen niet één honderd, maar honderd, we zeggen niet één duizend, maar duizend. We zeggen wel tienduizend, maar niet tienhonderd. We zeggen wel elf-, twaalf-, dertien-, veertien-, vijftien-, zestien-, zeventien-, achttien- en negentienhonderd, maar niet twintighonderd.
En inderdaad zeg ik negentienvijftig en niet negentienhonderdvijftig. Ook hier geen flauw idee waarom, maar nu ik erover nadenk, is er wel een grens. Die ligt voor mij op veertien. Bij elk jaartal daarvoor vermeld ik de honderd. Bonifatius is niet vermoord in zevenvierenvijftig, maar in zevenhonderdvierenvijftig. Thomas van Aquino is heilig verklaard in dertienhonderddrieëntwintig. De Unie van Utrecht? Die werd gesloten in vijftiennegenenzeventig. En het mag van mij nog korter, zolang het maar duidelijk is. Als ik zeg dat ik in 53 geboren ben, snapt iedereen dat dat 1953 is en niet 1853. En in 82 ben ik getrouwd. En wanneer gescheiden? In 6? Huh? O in 2006 bedoel je!
Gewoonte, gemak, duidelijkheid. Drie dingen die, in tegenstelling tot logica, in het taalgebruik een grote rol spelen. En niet voor iedereen hetzelfde zijn. Voor mij blijft twintigtwintig de uitslag van een voetbalwedstrijd met twee slechte keepers en ook vermoed ik dat twintigeenentwintig het niet gaat halen, maar mijn zegen heb je.
Ik wens iedereen een happy twenty twenty en als we dan een date hebben, doen we gewoon fifty fifty.


geplaatst door Janszen - 1072 keer gelezen

beoordeeld 4/5 (4 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl