Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zondag 1 december 2019

Stam

‘Nou pap, gefeliciteerd’, zei mijn zoon vorige week lacherig door te telefoon, ‘er is een stamhouder geboren.’
‘’Nou jongen’, zei mijn moeder lacherig toen ik haar door de telefoon het nieuws vertelde, ze noemt me nog steeds jongen, ‘dat zou je vader vast leuk hebben gevonden, maar ik vind het allemaal onzin. Leven is leven. Niemand blijft en iedereen leeft voort.’ Voor een ouwe taart is ze nog behoorlijk bij. En groot gelijk heeft ze. Stel je voor, dat mijn dochter tien jaar geleden zou hebben gezegd: ‘Sorry pap, het is een dochter, geen stamhouder dus.’
De meeste mensen doen er lacherig over, over het begrip stamhouder, en dat is natuurlijk niet zonder reden, want terwijl zelfs moderne papa’s het leuk vinden óf denken dat hun vader het leuk vindt en alhoewel het begrip drie feministische golven heeft weten te overleven, is het in ons land bij wet al sinds 1998 een achterhaald concept. Eeuwen genealogie met één pennenstreek doorgehaald en daar was ook veel voor te zeggen. In Westerse culturen wordt of werd afstamming van oudsher gedefinieerd via de mannelijke lijn: het zijn de mannen die een geslacht, de familienaam in stand houden en de vrouwen die daar het instrument voor zijn. Over genderprofilering gesproken. En trouwens: in de embryonale ontwikkeling is het ook helemaal geen uitgemaakte zaak vanaf dag één.
Maar goed, al ruim twintig jaar is dat dus anders geregeld in onze wet. Sindsdien hebben we bij de geboorte van het eerste kind de keuze uit de naam van de moeder, de duomoeder, ja zeker, of de vader. Als je niet kiest en je bent getrouwd of hebt een geregistreerd partnerschap, dan krijgt het kind automatisch de naam van de vader; hé daar is de link met de geschiedenis! In alle andere gevallen is het ingewikkeld.
Trouwens, stam, stamboom, stamhouder, welke betekenis hebben dat soort woorden in een cultuur waarin we onze voorgangers opbergen in bejaardenkampen en onze nakomelingen alleen zien op agendabasis? Geen oordeel hoor, ik kom zelf ook uit zo’n familie.
En zeg nu eerlijk, zelfs in de vervoeging van de regelmatige werkwoorden heeft de stam zijn betekenis verloren, als ik moet afgaan op het ontzagwekkende aantal missers in dezen. Mijn zoon woont in Rotterdam en daar schrijven ze zelfs de d met een t.
Eerst maar eens afwachten. Misschien is het wel een transgender in de knop. Ik zal bij het volgende bezoek eens goed opletten of ik feminiene trekjes kan ontdekken. En zo bijzonder is de naam Janszen nu ook weer niet.


geplaatst door Janszen - 967 keer gelezen

beoordeeld 5/5 (2 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl