Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
maandag 27 mei 2019

Zo zijn we niet getrouwd

Gisteren voor het eerst ‘Married At First Sight’ gekeken. Met twee vriendinnen. Die vinden dat leuk. Nog gekker, ze vinden het fantastisch. Ze waren bij mij en ik moest meekijken. Tsjonge jonge. Nou. De opzet: er worden mensen geselecteerd op ‘super match’ volgens wetenschappelijk model. Alles wat daarin van belang is wordt naast elkaar gelegd en zo rollen er ideale stellen uit. Puur geselecteerd op de buitenkant. Kan ook niet anders. Het is per slot wetenschappelijk. Alles wat meetbaar is. En begrijpbaar. Het resultaat is dan ook onvoorstelbaar saaie mensen.
Al kijkend schaamde ik me bijna tot dit zelfde mensenras te horen. Ja, dan stel ik me altijd voor met zo’n man of vrouw in de auto naar Zuid-Frankrijk te zitten. Dodelijk. Alleen gemeenplaatsen, trivialiteiten. Niks verrassends, geen moment van echt persoonlijke geraaktheid. Wat is het? Een totaal machinaal reageren op de daartoe bestemde momenten. Volgens codes van betamelijkheid. Alleen in dit programma? Nee, om me heen zie ik bijna niet anders. Mensen hebben elkaar onvoorstelbaar in de tang. Een continue rondwarend oordelen over elkaar. Iedereen is bang. Uiteindelijk leidt dat tot een dodelijke gemiddeldheid. En veel eenzaamheid. Wat dan? Luxe, reizen, comfort en bezitten. Compensatie van ongenoegen en angst. Een enorme drang je ‘eenzame ik’ met consumptie te verwennen. Heeft op zijn beurt weer grote gevolgen voor hoe de wereld eruit ziet. Kun je nagaan hoe dat werkt. Alles hangt met alles samen. De teloorgang van het landschap, de CO2, de plasticsoep. Allemaal op die rekening. En iedereen baalt ervan. Maar we denken alleen maar in technische oplossingen. Aan dat andere komen we niet aan. In het beste geval bio of iets soberder leven. Maar ook dat verhult nog steeds die allerdiepste grond.
Ja, ik baal er ook van. Ik heb moeite met reizen. Het landschap overvalt me, en maakt me bang. Voel me ontheemd, er is geen plek meer om te schuilen. Overal is het mes van de beheersing overheen gegaan. En wat nog rest, dat is geen lang leven meer beschoren. Het gaat allemaal ontstuitbaar door. De politiek loopt aan haar hand, nog slechts een schimmig spel. Mijn geloof allang verloren. De enige hoop, ja, dat zijn wij zelf.


geplaatst door Parlante - 2168 keer gelezen

beoordeeld 2/5 (2 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl