Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zondag 22 september 2019

Leven

Als de getroffen gebieden na de watersnood van 1953 net een beetje beginnen op te drogen, aanschouw ik in dat jaar op 27 april om tien over zes in de avond het levenslicht.
Iedereen is bang voor het water, maar ik heb net volop kunnen oefenen in het vruchtwater van mijn moeders baarmoeder, dus ik ben niet bang en ik ben bovendien sowieso te jong om bewust ergens bang voor te zijn. Ik zal nog kansen genoeg krijgen.
Ten tijde van de Cuba-crisis ben ik negen jaar en net als iedereen ben ook ik bang voor aan atoomoorlog. Het is de eerste keer dat ik bang ben voor iets dat zich buiten mijn directe levenssfeer afspeelt. Oudere mensen hebben minder geluk; die zijn al sinds 1945 bang voor dé Russen en hun angst is inmiddels cumulatief uitgegroeid tot regelrechte paranoia. De aluminiumfolie is binnen de kortste keren uitverkocht bij De Gruyter, Simon de Wit en de SPAR.
Terwijl de angst voor dé bom iedereen in de greep houdt, word ik vanzelf en betrekkelijk zorgeloos twintig en hippie. In de loop van de jaren zeventig maakt de angst voor een nucleaire wereldoorlog na een periode van ontspanning plaats voor die van een good old ouderwetse conventionele derde wereldoorlog. ‘Ze’ kunnen in twee dagen aan de Noordzeekust staan, zo wordt beweerd. In 1978 ben ik journalist en op de zondagen dat ik thuiskom van de nachtdienst houdt dat beeld ook mij uit mijn slaap.
Als twaalf jaar later de Berlijnse Muur valt, is het in één klap gedaan met alle angst voor een nucleaire apocalyps, maar gelukkig zijn we allang voorzien van voldoende nieuwe angsten. Al in 1972 waarschuwt de Club van Rome ons voor een heel ander ondergangsscenario: we helpen de planeet om zeep. En sindsdien zijn het de uitputting van de fossiele brandstoffen en de stijging van de zeespiegel, die inmiddels is ingehaald door het zakken van de bodem, die ons wakker houden.
Moet ik nog doorgaan? Vooruit: aids, aliens, armoede, asteroïden op ramkoers, bacteriën, buitenlanders, dé Chinezen, het Midden-Oosten (verzamelnaam voor een stuk of dertig conflicten met uitstekende mogelijkheden voor escalatie op mondiaal niveau tussen 1946 en nu, waarvan er een aantal werkelijkheid zijn geworden), omvallende banken, verdampende spaartegoeden, massale werkeloosheid, de duizelingwekkende toename van duizeligmakende rotondes, Rutte 4ver en vul maar in.
Het is 2019 en ik heb alles overleefd, als ik me realiseer dat het daar misschien niet over gaat, over overleven. Als angst zo’n slechte raadgever is, waarom luisteren we er dan zo goed naar? Ik moet denken aan een liedje dat 102 jaar geleden is gecomponeerd, toen er trouwens ook heel wat angsten voorradig waren. Het heet ‘Mens durf te leven’.


geplaatst door Janszen - 1719 keer gelezen

beoordeeld 3.67/5 (3 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl