Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zondag 9 februari 2020

Een blauwe jas

Een klein twistgesprek met mezelf: ¨Klap dicht die laptop. Je hebt al een jas.¨ ¨Er zitten gaatjes in die jas. De zakkleppen en manchetten zien eruit als de nooit gewassen pet van een oude man. Hij is maar één regenbui waterdicht na een wasbeurt.¨ ¨Het is je nieuwe rode jas.¨ ¨Klopt. Ik heb ook een oude rode jas. Mijn rode jas van toen ik een nieuwe nickname zocht.¨ ¨Deze jas is blauw.¨ ¨Goed gezien. Ik ben het trouwens zat om een nickname te hebben.¨ ¨Zullen we tegen de zee gaan schreeuwen?

Afgezien van het verschil tussen een rode jas hebben en RodeJas zijn, is er iets raars met dat woordje 'oud.' 'Oud' kan zowel een aanbeveling als een dolksteek zijn; het is maar net wie of wat er oud is. Wat mensen betreft, pleit ik voor een onvoorwaardelijke herwaardering van het begrip 'oud.' Dat voorkomt misselijkmakende verzinsels als de YEP (Young Elderly Person) en uitvluchten als 'ik voel mij veel jonger dan mijn leeftijd,’ en 'ik word altijd jonger geschat.'

Wat kleding betreft, is het ingewikkelder; vooral jassen en schoenen kunnen een loopje nemen met de tijd. Neem nou die nieuwe rode jas. Ik heb de bon opgezocht: hij is van juli 2017. Niet echt oud voor een goede jas. Wel oud als ik meeneem dat ik hem het hele jaar door kon dragen en er altijd volop argumenten waren om juist die jas aan te trekken. Maar laatst heb ik hem verdedigd tegen de tersluikse blikken van een mede-wandelaar: "Hij is eergisteren nog gewassen!" Is dat genoeg voor een nieuwe jas? Mijn moeder zei in zo'n geval: "Oud? De duivel is oud." Waarmee zij bedoelde dat ik absoluut niets nieuws nodig had. En waarmee bij nader inzien iedere oudere heer zijn jeugdigheid mag aanbevelen...
Welaan, laat die jas zo nieuw en zo oud zijn als hij is; hij is aan vervanging toe. Ik heb op 'order' geklikt. Die ene lange, soepele, licht glanzende, donkerblauwe jas op die ene website - na alle zwarte, bordeaux-rode, blauwe en mosgroene jassen in de winkels te hebben afgekeurd - zal de mijne zijn.

Heb je nog even? Strijken, dat is wat ik ga doen terwijl mijn blauwe jas onderweg is. 'Aflevering rond het einde van de dag,' zegt de site van de vervoerder onverbiddelijk - en omdat ik die mededeling wantrouw, besluit ik de hele dag thuis te blijven en stille klusjes te doen zodat ik de bel kan horen. Jakkie, welk beest heeft zich daar genesteld terwijl ik eventjes niet streek? De strijkplank laat een wolk van oranje kruimeltjes los bij het opzetten. Ik voel, kijk, trek de overtrek eraf. De onderlaag blijft plakken. Oud schuimplastic. Opzuigen, nu! Gaat niet, de stofzak is te vol, nieuwe zak, hoe moet dat ook alweer. Ik moet de stad in, een nieuw overtrek kopen. Mijn jas, hoe is het met mijn nieuwe jas? Status: afgeleverd! Mijn blauwe jas is in vreemde handen, nee, door de brievenbus gefrommeld. Ah, wat is hij mooi. Wat past hij goed, wat zit hij comfortabel. Ik hou hem aan. Loop de stad in om een nieuw strijkplankovertrek te gaan kopen. Die met die kleurige wilde bloemen uit de bak vol aanbiedingen. Ik heb de verpakking niet goed bestudeerd, het ding blijkt te klein. Terug. Dan maar een duurdere, eentje met een stijlvolle bloemenprint in aquablauw. Er zit een gat in de verpakking. Wil de winkelmevrouw even checken of alles erin zit? Het jarretelletje ontbreekt. Dat overtrek met die zwarte stippen dan maar. Waar thuis in een cirkel van zuurstokroze 'spot happiness around you' op blijkt te staan. Ik geef het op. Als zelfs overhemd-blouses, theedoeken en jurken strijken met geluk te maken moet hebben, geef ik het op.


geplaatst door RodeJas - 1876 keer gelezen

beoordeeld 1/5 (1 Stem)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl