Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zondag 10 mei 2020

Een overdosis fluitekruid

Ik moest maar eens internationaal gaan daten. Het ziet er immers naar uit dat straks - als er een straks is - de kwetsbare oudere niet zomaar op de trein naar bijvoorbeeld Utrecht kan stappen, maar wel op het vliegtuig naar Barcelona. En laat ik er, om misverstanden te voorkomen, maar direct bij schrijven dat dit een uiting van diepe bezorgdheid is. Niet vanwege dat daten. ´Geduld is zulk een schone zaak´, schreef de oude Hieronymus van Alphen immers al. Het gaat mij om dat vliegtuig.

In een moment van onoplettendheid heb ik drie maanden van blog-ideeën sparen verloren laten gaan. Het is een leeg blad. Geen enkele ingeving, geen verwijzing naar welk artikel, boek of gedicht, naar welke serie dan ook. Het zou nog in de muis kunnen zitten maar nee. Knippen en plakken moet nu eenmaal één vloeiende handeling zijn. Geen handeling die kan worden onderbroken door de deurbel, het aannemen en uitpakken van een pakketje en vooral, door het uitschakelen en opbergen van m´n laptop omdat het de hoogste tijd is voor een rondje Cronesteyn.
Mij rest dus slechts het nu; mijn kleine leventje vol kleine plannen en grootse verlangens. Het kleine leventje waarin ik ontdekte dat ik, naarmate ik minder verschillende mensen spreek, fanatieker word in het delen van al dan niet goed gefundeerde ideeën. Zeg nou zelf. Nergens mag de alleenstaande mens in het openbaar vervoer dicht naast een ander mens zitten, maar in een vliegtuig mag dat wel. In een vliegtuig mogen twee vreemden, zittend op smalle stoelen, zelfs vlak naast elkaar ontbijten! In trein, bus en tram is iedere reiziger zonder noodzakelijkheidsverklaring en mondkapje een potentiële virusverspreider. Geef het vleugels en het mag. Zie je nou wel, ik praat niet genoeg met andere mensen. Ik ben bang dat ik dit meen. Alles verandert en alles is voor niets geweest.

Nu ik niet weg kan, is deze nieuwe oude stad mij dikwijls vreemd. Op reis kunnen gaan, met de trein naar m´n kleindochter of naar de zee; het was immers een speerpunt in mijn besluit om naar Leiden te verhuizen. Wel ben ik inmiddels zeer gehecht aan de dagelijkse ommetjes Cronesteyn samen met mijn Leidse dochter. Cronesteyn, het park met de bosjes en weidevelden, de paadjes en de vaartjes. Het park met de grote ganzen en hun kleine gansjes, de knotwilgen, de broedende zwaan, de beschaduwde velden vol daslook, en het uitbundig bloeiende fluitekruid. Kikkerbloemen was hun naam in de Lopikerwaard, het land waar ik kind was.
Een herinnering. Die andere wandeling, lang geleden, door een Haags park, met een deftige Haagse oom en tante. Bloeiend fluitekruid in de berm. ¨Wie weet de naam van deze bloemen?¨ De deftige oom is biologiedocent. ¨Kikkerbloemen¨, wist ik. Wat mij op twee reprimandes kwam te staan: eentje van de oom (die niet wist dat er in mijn kinderland werkelijk kikkerbloemen bloeiden) en eentje van mijn moeder. Algemeen Beschaafd Nederlands was voor haar de norm. Ach, ik was zo´n meisje met kort ponyhaar, het veilige kapseltje van meisjes wier haren niet geschikt werden geacht voor de zo felbegeerde paardenstaart met een strik. Zal ik nu een paardenstaart nemen, nu mijn haar doelloos tot op mijn schouders is gegroeid? Nee, het hoeft niet meer. Al raak ik nog steeds, en steeds meer, in tranen als ik door park Cronesteyn loop. Het logische gevolg van geïrriteerde slijmvliezen door een overdosis fluitekruid...

Alles verandert en alles lijkt voor niets geweest. Straks zullen de niet noodzakelijk gebleken vliegtuigen de hemel weer heiig vliegen. Straks zal ik ook in de stad een mondkapje willen dragen vanwege de vele - eveneens niet noodzakelijk gebleken - auto´s. Straks is ook dit virus een doodnormale vijand en is overconsumptie weer heel gewoon.
Zie je wel. Ik praat niet genoeg met andere mensen. Ik ben bang dat ik dit meen.


geplaatst door RodeJas - 1933 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!



<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl