Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Pieternel Dijkstra

Pieternel Dijkstra

 

Dr. Pieternel Dijkstra is psycholoog en schrijfster. Ze schrijft artikelen en maakt psychologische tests voor populaire tijdschriften zoals de Libelle, Sante, en Psychologie Magazine. Daarnaast schrijft ze populair-psychologische boeken over de liefde en geeft ze lezingen. Ook doet ze wetenschappelijk onderzoek naar relaties en lichaamsbeeld.

Column september

Charisma

Het woord charisma is afgeleid van het Grieks en betekent ‘de uitstraling die iemand met een sterke persoonlijkheid heeft’. Dat geeft al aan dat een ‘sterke persoonlijkheid’ nodig is om charisma te hebben. Een sterke persoonlijkheid begint bij zelfvertrouwen. Iemand met charisma weet wat hij doet. Hij* staat niet te schutteren en te stotteren als hij iets wil zeggen. Hij weet wat hij wil en gaat daarvoor. Hij is bovendien sociaal vaardig, de tweede eigenschap. Hij brengt zijn boodschap met flair, humor en tact. Hij stelt zich warm en begripvol op en weet mensen te raken en te inspireren. Als derde eigenschap, straalt hij positiviteit uit. Hij is vrolijk, energiek, veerkrachtig en optimistisch. Zit het leven tegen dan houdt hij hoop.

Het effect daarvan is groot: er ontstaat zogenaamde ‘emotionele besmetting’. Mensen raken als het ware besmet met de positieve emoties van de charismatische persoon. Doordat hij mensen een goed gevoel geeft, willen ze maar al te graag bij hem zijn. Sterker nog, het maakt dat mensen de charismatische persoon naar voren schuiven als leider. Ze kijken tegen hem op en leggen graag hun lot in zijn handen.

Uiterst interessant is echter dat het niet alleen de kenmerken zijn van de charismatische persoon die ertoe doen. Uit onderzoek blijkt dat, als we ons gestrest voelen of onzeker, we veel eerder geneigd zijn om iemand charismatisch te vinden. Dat is ook niet zo vreemd. Als het leven moeilijk of zwaar is, valt het op als iemand toch zelfverzekerd, positief en hoopvol blijft. Bovendien heb je juist dan behoefte aan een sterk iemand. Zo geeft de financiële crisis van het moment, en de roep om een daadkrachtige leider, Barack Obama extra veel uitstraling. Ook onzekerheid over jezelf – een vorm van innerlijke stress - maakt je vatbaar voor charismatische mensen. Zo raken vooral mensen die psychisch zoekende zijn in de ban van spirituele goeroes. Trek je de lijn door naar dates, dan geldt hetzelfde.

Wie onzeker is over zichzelf of de omstandigheden waarin hij/zij verkeert, kan zich vast gaan klampen aan een ‘redder’ en iemand onnodig veel charisma toedichten. Het vervelende daarvan is dat, zo is gebleken uit onderzoek, mensen de neiging hebben om de dubieuze of negatieve kanten van de in hun ogen charismatische persoon te verdoezelen. En dat kan ervoor zorgen dat je met iemand in bed belandt waarvan je achteraf denkt: ‘Wat zag ik hemelsnaam in die persoon!’.

* waar ‘hij’ staat kan ook ‘zij’ staan.

Pieternel Dijkstra

column augustus

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl