Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Column april

Vrouwenvoetbal

‘Waarom doe ik dit?’ vraag ik me af als ik aan de drie kwartier durende fietstocht naar de velden begin. Mijn huis uitkomend, bots ik bijna tegen de dranghekken in mijn straat op; en dan moet de tocht, ongetwijfeld vol tegenwind en kou, nog beginnen. Op dat moment is het vooral de gedachte aan een nabij gelegen nieuwe café-restaurant Dauphine die me motiveert. Maar de tocht gaat verrassend snel en zelfs een verkeerde routebeschrijving van Michelle (hebben vrouwen dan inderdaad geen ruimtelijk inzicht?) deert me niet. Een aardige voorbijganger wijst me de weg.

Vrouwenvoetbal. Ik heb tegenover mijn date beweerd dat voetballen niets voor vrouwen is – het is weinig elegant, en vrouwen moeten elegant zijn, provoceerde ik. Een schandelijke opmerking, ik weet het, maar ze gaf me gelijk. ‘ Het is ook niet elegant’. En ze gaat verder: ‘ We kunnen er niets van’, ‘ we zijn zoooo traag’ en ‘We zijn het slechtste elftal ooit’. Jaja, denk ik, ze dekt zich vast in, dan valt het allemaal mee, als ik eens kom kijken. En ik krijg vooral visoenen van elkaar troostende vrouwen die zich meer druk maken om hoe hun haar zit dan om de gebeurtenissen op het veld. **

Eenmaal aangekomen bij zie ik op het kunststoffen veld twee elftallen dames fanatiek en goed voetballen. Aan de kant staat een trainer in een lange regenjas voortdurend aanwijzingen te schreeuwen. Zijn woordenstroom, waar ik met verbijstering naar luister (‘links afdekken Jorinde’, ‘driehoek vormen Rebecca!’), wordt slechts onderbroken door nerveuze trekjes aan zijn sigaret. Een echte trainer lijkt me, en ik vind de teams ook veel te goed voetballen voor het team van mijn date.

Nieuwsgierig nemen de enkele aanwezige supporters me op. De lijnrechter weet me te vertellen dat damesteams 1 en 2 nu spelen. Pas een half uur later speelt mijn date - 2-2 weten de onzen het te houden tot in de rust. Na afloop van de eerste helft wordt mij zelfs nog gevraagd of ik de 2e helft scheidsrechter wil zijn; de dame in kwestie weet niet dat ze het vraagt aan de slechtste kenner van de voetbalregels in dit land. Gevleid wijs ik het aanbod af.

Helaas breekt onze verdediging na de rust en wordt het toch nog 2-5 voor de vijand. Het is een uitslag die ze gewend zijn, zo wordt me wel duidelijk. En inderdaad, het voetbal is aan beide kanten soms niet om aan te zien, heel elegant is het ook niet, en veel dames zouden een betere conditie kunnen gebruiken - wat ze nu wel kunnen vergeten met hun enorme sigaretten- en alcoholconsumptie in de kantine, waar mijn baas, een sigarenboer, toch minstens een aardige dagomzet aan zou kunnen overhouden. Maar ik neem mijn pet diep af voor hun enorme inzet. Ze nemen het spel uiterst serieus. Als ik de termen hoor waarin gepraat word (‘die keeper van de tegenpartij kon er niets van’, ‘ ik baal echt, ik had moeten scoren’, ‘ de scheidsrechter had zijn ogen weer in zijn zak zitten’, ‘ ik ben beter als mijn teamgenoten’ ), sluit ik mijn ogen en het is net of ik naar professionals luister.

En dat damesvoetbal niet elegant zou zijn, neem ik terug – in de kantine kijk ik vol verbazing rond en herken bijna niemand meer: zijn deze verleidelijke vamps dezelfde als de stoere vrouwen die zojuist over het veld renden met scheenbeschermers en zich hooguit 1 % van de tijd druk maakten om hun haar? Nee, alles wat ik ooit over vrouwen en voetbal heb gezegd, neem ik terug. En als ik dan ook wordt aangesproken door een veel leukere vrouw dan mijn date, is mijn dag helemaal goed. Het caférestaurant heb ik uiteindelijk nooit bereikt, de voetbalkantine was te gezellig. Als ik ’s avonds thuiskom liggen de dranghekken voor mijn huis omver.

(wordt vervolgd)

** Zie Jennifer Shahade / Chess bitch, Siles Press 2004

donner4

column februari
column mei
Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl