Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Pieternel Dijkstra

Pieternel Dijkstra

 

Dr. Pieternel Dijkstra is psycholoog en schrijfster. Ze schrijft artikelen en maakt psychologische tests voor populaire tijdschriften zoals de Libelle, Sante, en Psychologie Magazine. Daarnaast schrijft ze populair-psychologische boeken over de liefde en geeft ze lezingen. Ook doet ze wetenschappelijk onderzoek naar relaties en lichaamsbeeld.

Column april

Jaloezie: leed of liefde?

Laatst kon je op deze website meedoen aan een poll. De resultaten daarvan zullen binnenkort bekend gemaakt worden. Op 1 interessante bevinding wil echter alvast ingaan. Uit de poll bleek namelijk dat 66% van de deelnemers jaloezie ziet als een negatief verschijnsel in een relatie; slechts 34% ziet jaloezie als een teken van liefde.

Omdat de poll nog maar weer eens aantoont hoe negatief we denken over jaloezie, voelde ik me geroepen om in deze column een (bescheiden) tegengeluid te laten horen. Uit recent wetenschappelijk onderzoek van mijzelf en mijn man (Barelds & Barelds-Dijkstra, 2007)* blijkt dat jaloezie ook positief kan samenhangen met de kwaliteit van de relatie: hoe jaloerser partners zijn, hoe beter hun relatie eraan toe is. Wel is het zo dat dit alleen geldt voor zogenaamde reactieve jaloezie. Dat is de soort jaloezie die je ervaart als je partner daadwerkelijk is vreemdgegaan en die in het teken staat van boosheid over het verraad en verdriet om het verlies van het vertrouwen. Een intense reactief jaloerse reactie is een teken van betrokkenheid bij de relatie. Je zegt als het ware tegen je partner: ‘Dit vind ik erg, ik wil je helemaal niet delen met een ander’.

Helaas bestaat er echter ook zoiets als angstige jaloezie. En dat is waarschijnlijk waar de pessimisten in de poll aan dachten toen ze aangaven jaloezie te zien als een negatief verschijnsel. Angstige jaloezie is het gepieker over en de bezorgdheid dat je partner wel eens vreemd zou kunnen gaan en het gras elders groener vindt. Je ziet al voor je hoe je partner in bed ligt bij een ander. Of die angst en bezorgdheid nu terecht zijn of niet, dat doet er niet toe. Het jezelf opfokken met dergelijke stressvolle gedachten en beelden doet je relatie geen goed. Gaat je partner inderdaad vreemd dan helpt al dat gepieker je niet verder, de situatie wordt er niet beter door. Gaat je partner helemaal niet vreemd, dan zorgt je wantrouwen voor emotionele verwijdering en onbegrip.

Kortom, hoe meer angstige jaloezie partners ervaren, hoe beroerder hun relatie eraan toe is. In feite hebben alle deelnemers aan de poll dus gelijk. Jaloezie is positief én negatief tegelijk. En dat is niet onbelangrijk om te weten. Want het is niet nodig om jaloezie helemaal uit je relatie te bannen, zoals veel mensen denken. Het gaat erom dat je jaloezie strategisch uitbant, dat wil zeggen met behoud van reactieve jaloezie.

*Barelds, D.P.H. & Dijkstra, P. (2007). Relations between different types of jealousy and self and partner perceptions of relationship quality. Clinical Psychology & Psychotherapy, 14, 176-188.

Pieternel Dijkstra

maart
column mei
Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl