Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Pieternel Dijkstra

Pieternel Dijkstra

 

Dr. Pieternel Dijkstra is psycholoog en schrijfster. Ze schrijft artikelen en maakt psychologische tests voor populaire tijdschriften zoals de Libelle, Sante, en Psychologie Magazine. Daarnaast schrijft ze populair-psychologische boeken over de liefde en geeft ze lezingen. Ook doet ze wetenschappelijk onderzoek naar relaties en lichaamsbeeld.

Column april

Herinneringen aan De Ex

Gelijkenis in persoonlijkheid, intelligentie, smaak en bijvoorbeeld gevoel voor humor zijn belangrijk als je een partner zoekt. Overeenstemming zorgt ervoor dat je niet al te veel conflicten hebt en bevestigt je zelfbeeld. Is de ander het met je eens dan geeft dat immers het gevoel dat je goed bent zoals je bent.

Uit cijfers van het CBS blijkt wel hoe belangrijk overeenstemming is, met name als het gaat om je persoonlijkheid: zo’n 40% van de scheidingen wordt veroorzaakt door ‘botsende karakters’.

De meeste mensen zijn zich niet bewust van het belang van een stuk gelijkenis. Sterker nog, veel mensen denken dat ‘opposites attract’ en dat je juist beter van elkaar kunt verschillen of elkaar kunt aanvullen dan op elkaar kunt lijken. Je begrijpt wel dat dat vaak leidt tot een rommeltje: veel mensen zoeken en/of vinden een partner die niet (erg) op hem/haar lijkt.

Dat bleek ook uit het onderzoek dat we onlangs op deze website hielden. We vroegen singles daarin om hun ex te beoordelen op een aantal kenmerken. Wat bleek? Mensen beoordeelden hun ex eerder als hun tegenpool dan hun gelijke, en als iemand die er andere opvattingen op na hield en een ander gevoel voor humor had. We hielden het onderzoekl ook op 50plusmatch.nl, en daaruit bleek dat, in vergelijking met jongere singles, 50 plussers hun ex nog meer bestempelen als iemand van een andere planeet.

Het kan natuurlijk zijn dat, na een (slechte) relatie, je meer oog krijgt voor de verschillen dan de overeenkomsten, het is immers niet voor niks uit gegaan. Meer waarschijnlijk, echter, is dat deze resultaten weerspiegelen hoe ontzettend lastig het is om iemand te vinden die op je lijkt en op dezelfde manier in het leven staat als jij. Aangezien de meeste mensen zich niet bewust zijn van het belang van een stuk karaktergelijkenis, wil ik graag elke single het volgende meegeven. Let bij een date niet alleen op hoe spannend of aantrekkelijk die ander is, maar ga na in hoeverre die ander op je lijkt. Let met name op de gelijkenis in persoonlijkheidseigenschappen zoals extraversie, netheid, betrouwbaarheid, emotionele stabiliteit, mildheid en autonomie. Dát zijn de eigenschappen die er, op de lange termijn, toe doen. Iemand’s lijf, hoe aantrekkelijk ook, went. Heb je daarentegen botsende karakters, dan went dat nooit.

Pieternel Dijkstra

maart
column mei
Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl