Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Pieternel Dijkstra

Pieternel Dijkstra

 

Dr. Pieternel Dijkstra is psycholoog en schrijfster. Ze schrijft artikelen en maakt psychologische tests voor populaire tijdschriften zoals de Libelle, Sante, en Psychologie Magazine. Daarnaast schrijft ze populair-psychologische boeken over de liefde en geeft ze lezingen. Ook doet ze wetenschappelijk onderzoek naar relaties en lichaamsbeeld.

Column augustus

De Aantrekkingskracht van de Ovulatie

Onder wetenschappers die het thema aantrekkingskracht bestuderen wordt de laatste jaren heel wat afgekwebbeld over het thema ‘ovulatie’. Uit steeds meer onderzoek blijkt namelijk dat deze biologische gebeurtenis gevolgen heeft voor de aantrekkingskracht tussen mensen. Twee interessante onderzoeksfeiten op een rijtje.

* Rond de ovulatie staan vrouwen onbewust meer open voor seks dan op andere dagen. Tijdens die dagen kleden ze zich sexier, dragen ze meer sieraden en gebruiken ze meer make-up. Ze voelen zich aantrekkelijker en sexier dan buiten de ovulatie. Dat alles verhoogt de kans dat een man avances maakt en dat een vrouw daarop ingaat. De verklaring is, aldus wetenschappers, eenvoudig: rond de ovulatie heeft een vrouw een vruchtbaar ei in de aanbieding, en dat dient bevrucht te worden.

* Het soort man waar een vrouw op valt is afhankelijk van waar ze zich in haar menstruele cyclus bevindt. Rond de ovulatie hebben vrouwen, onbewust, een voorkeur voor stoere en mannelijke kerels (zware stem, gespierde lichaamsbouw, hoekig kaaklijn). Gedurende de onvruchtbare periode voelen vrouwen zich daarentegen aangetrokken tot mannen die er lief en zachtaardig uitzien. Waarom? Volgens wetenschappers willen vrouwen, onbewust, door een ‘echte vent’ bevrucht worden. Die heeft namelijk sterke genen die zorgen voor gezond en sterk nageslacht. Maar die echte kerels hebben ook een heleboel testosteron in hun lijf, en dat maakt dat ze minder trouw zijn dan andere mannen. Daarom zoeken vrouwen, buiten de ovulatie om, een zorgzame, lieve en betrouwbare man. Eentje die er ook nog is als ze haar kind (van die macho man) baart.

De mogelijke gevolgen voor het daten zijn interessant. Moeten vrouwelijke singles zich nu zorgen gaan maken dat hun ovulatie hen het bed in drijft met een misschien wel ‘foute’ man? Of dat de ovulatie afleidt van het vinden van een lange-termijn partner? En mannelijke singles dan? Moeten zij zich het hoofd gaan breken over hoe ze tegelijkertijd stoer en lief moeten zijn?

Gelukkig loopt het allemaal niet zo’n vaart. Want die ovulatie is maar één van de vele puzzelstukjes die bijdragen aan aantrekkingskracht, net zoals iemands uiterlijk, geur, oogopslag en karakter dat doen. Je kunt als vrouw nog zo aan het ovuleren zijn, maar als die (macho) vent aan de andere kant van de tafel je type niet is houdt het gewoon op. Dit soort onderzoek is vooral gewoon leuk om te weten, meer niet.

Daarna vroegen we hen hetzelfde te doen voor hun droompartner. Daaruit bleek dat deelnemers wel degelijk een partner zochten die, in ieder geval wat hun persoonlijkheid betreft, op hen leek. Kortom, vraag je het heel direct dan zeggen mensen: ‘Doe mij maar een tegenpool’, vraag je het indirect dan blijken mensen een gelijkgestemde te zoeken. Dit suggereert dat mensen niet goed weten wat ze willen op datinggebied, ze zijn in de war. Ze laten zich door populaire ideeën over de liefde (‘opposites attract’) afleiden van hun werkelijke partnervoorkeuren die wellicht wat saaier zijn. De bevindingen van onze poll sluiten aan bij recent Amerikaans onderzoek (Eastwick & Finkel, 2008) dat al liet zien dat speeddaters vaak heel iemand anders kozen dan ze van tevoren hadden gezegd te zullen doen.

Pieternel Dijkstra

juli
column september
Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl