Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Pieternel Dijkstra

Pieternel Dijkstra

 

Dr. Pieternel Dijkstra is psycholoog en schrijfster. Ze schrijft artikelen en maakt psychologische tests voor populaire tijdschriften zoals de Libelle, Sante, en Psychologie Magazine. Daarnaast schrijft ze populair-psychologische boeken over de liefde en geeft ze lezingen. Ook doet ze wetenschappelijk onderzoek naar relaties en lichaamsbeeld.

Column december

Je date vertekenen

Mensen denken graag van zichzelf dat ze objectieve waarnemers zijn: de wereld is zo als zij deze zien. Psychologen weten inmiddels allang dat dat niet zo is. Iedereen ziet de wereld vanuit zijn eigen perspectief. Op zich is dat niet erg. Soms echter kan het je in de weg zitten, bijvoorbeeld bij een eerste date. Je wilt dan achterhalen wat voor vlees je in de kuip hebt: is dit iemand om verder mee te gaan of niet?

Maak je dan een verkeerde inschatting dan kan zich dat later wreken. Iemand blijkt toch niet zo (leuk) als je had gedacht. Ben je je bewust van de vertekeningen in je waarneming dan kan dat helpen om de een betere beslissing te maken. Hieronder beschrijf ik 5 vertekeningen die op zo’n eerste date je oordeel kunnen vertroebelen.

Vertekening 1
Het fysieke aantrekkelijkheidsstereotype. Mensen zijn onbewust geneigd te denken dat mensen die er aantrekkelijk uitzien ook op andere gebieden uitblinken. Ze zouden slimmer zijn, interessanter, seksueel warmer en een betere partner zijn. Niets van dat alles is waar. Uit onderzoek blijkt dat mooie mensen alleen over betere sociale vaardigheden beschikken en populairder zijn, allemaal aangeleerde eigenschappen. Verder zijn ze geen haar beter dan minder aantrekkelijke mensen.

Vertekening 2
Het actor-observer effect. Van negatieve gebeurtenissen hebben mensen de neiging om de oorzaak daarvan bij anderen of de situatie te leggen (‘Die scheiding was zo venijnig omdat mijn ex zo’n geldwolf is’) en niet bij zichzelf. Bij positieve gebeurtenissen doen mensen het omgekeerde: dat hebben zíj voor elkaar gekregen, andere mensen of geluk hadden er niks mee te maken. Hierdoor kunnen mensen zichzelf onbewust neerzetten als heel positief en onschuldig, terwijl de werkelijkheid anders is.

Vertekening 3
Illusoire superioriteit. De meeste mensen denken dat ze de dingen beter kunnen dan anderen en leuker en slimmer zijn dan de gemiddelde mens. Alhoewel dat soms best zo kan zijn, overschatten veel mensen zichzelf vaak toch. Statistisch gezien is het immers onmogelijk dat de meeste mensen hoger scoren dan het gemiddelde. Door deze zelf-overschattingen kunnen mensen een te rooskleurig beeld van zichzelf neerzetten.

Vertekening 4
De Motivatiebril. Ben je zeer gemotiveerd (of wanhopig) om een partner te vinden dan kun je dat zo graag willen dat je alleen maar let op de positieve eigenschappen van je date en de negatieve onder het kleed schuift. Dit effect wordt versterkt door hormonen en alcohol. Bevind je je als vrouw in de periode dat je ovuleert dan sta je meer open voor seks en is de kans groter dat je met iemand (dus ook de verkeerde) het bed in duikt. Heb je bovendien meer alcohol op, dan wordt de persoon tegenover je steeds aantrekkelijker.

Vertekening 5
False consensus effect. Mensen hebben, in het algemeen, onterecht het idee dat anderen ongeveer net zo denken als zijzelf en hun mening delen. Voel je je tot iemand aangetrokken dan wordt dat effect versterkt. Je ziet meer gelijkenissen dan dat er daadwerkelijk zijn. Dat kan zich later wreken. Het idee van gelijkheid versterkt namelijk nog verder de aantrekkingskracht. Blijkt iemand achteraf helemaal niet zo gelijk te zijn dan kan dat een teleurstelling zijn.

Pieternel Dijkstra

november
column januari
Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl