Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Column februari

Single nieuw taboe

- Mag ik alles vragen?
"Ja."
- Bent u homoseksueel?
Nee.
- Mensen zullen denken: hij loopt tegen de veertig, is nog altijd vrijgezel, dus daar zal wel iets aan de hand zijn.

Dit is geen vraaggesprek uit 1900 of zo, nee het speelde zich kort geleden af in de toch al schandalig verlopen verkiezingscampagne. Interviewer was Dick Hofland in het Dagblad van het Noorden. Geïnterviewde was VVD-lijsttrekker Mark Rutte.

Hoflands denkwereld is volstrekt bizar:
Ten eerste denkt hij waarschijnlijk zelf dat Rutte homo is en verschuilt hij zich achter 'mensen'.
Ten tweede: zou hij wel eens hebben nagedacht dat single-zijn geen statische toestand is, maar kan veranderen? Dat mensen verschillende partners in een leven hebben? Dus dat Rutte wel eens tijdelijk vrijgezel kan zijn?
Ten derde: " NOG vrijgezel". Wat een moreel oordeel spreekt daaruit.
Ten vierde: laat Rutte eventueel homo zijn, so what! Ten vijfde: als een vrijgezel van tegen de veertig misschien homo is… als we die redenering voortzetten, dan zit het land vol met homoseksuelen. En lesbiennes!

Het verbaast me dat Rutte niet kwaad werd vanwege zo'n idiote vraag. Nee, hij geeft antwoord (of zijn irritatie is weggelaten).

Maar goed, dit is het Dagblad van Het Noorden. Zo denken anderen niet, zou je verwachten. Maar dan wordt Rutte geïnterviewd door vlotte tante Tatum Dagelet en wel in Viva: Ook zij gaat ervan uit dat Rutte, omdat hij alleen is, DUS wel homo zal zijn. Haar verklaring, later in Nieuwe Revu: ja, iedereen denkt dat Rutte homo is, dus ik moest er naar vragen. Domme Tatum kent hele andere iedereens dan u en ik
En ook acteur en presentator Cees Geel doet in zijn dan ook terecht opgeheven talkshow op Talpa alsof er iets mis met Rutte is; hij treitert hem met zijn alleen-zijn. Dat Cees zelf ook geen vriendin heeft, och wat zou het, dan kun je een ander nog wel pakken.

De schrijver Boudewijn van Houten (hij schreef ooit het boek Hoerenlopen, 1977) zei al eens dat elke tijd nieuwe taboes kende. Dat het ene taboe verdwijnt en het andere net zo makkelijk weer wordt binnengehaald
Vaak wordt gezegd dat we nu geen taboes meer kennen. Alles kan en mag, van SM, homoseksualiteit tot en met Spuiten en slikken - mijns inziens een zwaar tuttig programma, kijk maar eens naar de gegeneerde blikken van de presentatoren bij alles dat afwijkt van het normale

Maar het lijkt er dus op alleen zijn een enorm taboe is, en zelfs als iets minderwaardigs wordt gezien. Als je alleen bent, is er wat mis, dan ben je zelfs homo. En homo zijn is toch wel heel vreemd. Wat een samenleving! Al die verhalen over happy singles kunnen dus naar de prullenbak worden verwezen.

Want in theorie hangen velen het verhaal van seriële monogamie (ook zo’n Viva-term) aan, in de praktijk denken velen toch in de trant van NOG vrijgezel en NOG niet getrouwd. Als in sprookjes denken Dick, Tatum en Cees en, zo valt te vrezen menig lezer, dat er iets als De Ware Voor Eeuwig bestaat. De zogenaamd zo vooruitstrevende mensen en media zijn hopeloos ouderwets (dat mag, maar doe dan niet alsof je progressief bent) en anti-homo (en dat mag niet!) . En nog anti-alleenstaanden op de koop toe.

donner4

januari
column maart
Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl