Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Pieternel Dijkstra

Pieternel Dijkstra

 

Dr. Pieternel Dijkstra is psycholoog en schrijfster. Ze schrijft artikelen en maakt psychologische tests voor populaire tijdschriften zoals de Libelle, Sante, en Psychologie Magazine. Daarnaast schrijft ze populair-psychologische boeken over de liefde en geeft ze lezingen. Ook doet ze wetenschappelijk onderzoek naar relaties en lichaamsbeeld.

Column februari

De eerste indruk

Zie je iemand voor het eerst, bijvoorbeeld bij een date, dan ben je geneigd allerhande conclusies te trekken. Hij/zij is dik dus je denkt: die is vast gezellig! En bij een brildrager denk je: hé, een slimmerik! Maar kloppen dergelijke conclusies wel? Kun je op basis van iemands uiterlijk wel allerlei uitspraken doen over hoe die persoon in elkaar steekt?

Het antwoord is: ja, we kunnen deels aan iemands uiterlijk zien hoe die persoon in elkaar zit. Uit onderzoek – zogenaamd zero-acquaintance onderzoek - blijkt namelijk dat mensen, als ze iemand voor het eerst zien, een betere inschatting van die persoons’s karakter maken dan je op basis van kans zou mogen verwachten. Een tijdje geleden heb ik daar met collega- wetenschappers nog een wetenschappelijk artikel over geschreven. Onze vraag was: In hoeverre hebben mensen met een verschillende lichaamsbouw nu ook een verschillend karakter?

Om antwoord te geven op die vraag hebben we een 30tal wetenschappelijke studies op een rijtje gezet. We beperkten ons daarbij tot eerste indrukken van mannen, omdat we anders door de bomen het bos niet meer zouden zien. Wat bleek? Dat er wel degelijk zwakke tot middelmatig sterke verbanden te vinden zijn tussen de lichaamsbouw van mannen en hun persoonlijkheidseigenschappen. We vonden bijvoorbeeld dat mannen met een mesomorfe lichaamsbouw – een gespierd en atletisch lijf –avontuurlijker, extraverter, emotioneel stabieler en agressiever zijn. Ectomorfe mannen – lange, dunne mannen – zijn daarentegen gevoeliger, intellectueler en wat angstiger aangelegd dan andere mannen. Endomorfe mannen tenslotte – mannen met een ronde lichaamsbouw - zijn vaak wat passiever, onderdaniger, en beinvloedbaarder.

Om misverstanden te voorkomen: het betekent niet dat elke endomorfe man beïnvloedbaar is of elke ectomorfe man gevoelig. Het betekent alleen dat, als je als man een bepaalde lichaamsbouw hebt, de kans groter is dat je ook een bepaalde persoonlijkheid hebt. Je kunt je natuurlijk afvragen waar die verschillen in persoonlijkheid vandaan komen. Zijn ze aangekweekt of aangeleerd? Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat dunne mannen vroeger vaker werden gepest op school en daardoor angstiger zijn geworden. Het kan ook zijn dat het een genetische kwestie is: een dunne lichaamsbouw gaat nu eenmaal gepaard met een gevoelig karakter. We weten het eigenlijk niet.

Maar waar de verschillen tussen de verschillende types mannen ook vandaan komen, dames, doe uw voordeel met deze kennis. Ben je op zoek naar een meegaand type dan is de kans groter dat je je bij een gezette heer thuis voelt dan bij een atletisch gebouwde. Ben je op zoek naar een intellectueel kijk dan naar een dunne, lange man en zoek je een sterke, gezonde en avontuurlijke man dan kom je aan je trekken bij het gespierde type. Mocht je date nu niet de juiste lichaamsbouw hebben, ren dan niet meteen weg. Eerste indrukken kloppen niet altijd; je kunt er naast zitten .

Pieternel Dijkstra

januari
column maart
Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl