Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Pieternel Dijkstra

Pieternel Dijkstra

 

Dr. Pieternel Dijkstra is psycholoog en schrijfster. Ze schrijft artikelen en maakt psychologische tests voor populaire tijdschriften zoals de Libelle, Sante, en Psychologie Magazine. Daarnaast schrijft ze populair-psychologische boeken over de liefde en geeft ze lezingen. Ook doet ze wetenschappelijk onderzoek naar relaties en lichaamsbeeld.

Column februari

Spijt in de liefde

Ik krijg deze weken veel telefoontjes van radio en tijdschriften als reactie op mijn artikel in het februarinummer van Psychologie Magazine. In dat artikel vertel ik over het onderzoek dat ik recent heb gedaan, samen met mijn man Dick Barelds van de Universiteit van Groningen, over SPIJT.

We ondervraagden meer dan 3500 vrouwen en dat leverde interessante verhalen op. 65% van de vrouwen zei, terugkijkend op haar leven tot nu toe, wel ergens spijt van te hebben. Het merendeel van die spijtervaringen ging over de liefde: vrouwen hadden er spijt van dat ze zo jong getrouwd waren, zo lang in een slecht huwelijk waren blijven hangen, of met de verkeerde man in het huwelijksbootje waren gestapt.

In internationaal onderzoek staat de liefde als ‘spijt-opwekker’ lager (op nummer 3). De vraag die journalisten me dan ook vooral stellen is: ‘Gaan Nederlandse vrouwen dan zo beroerd om met de liefde?’ Het zou natuurlijk kunnen. Ik denk echter dat er iets anders aan de hand is. Nederland is een behoorlijk feminien land. Dat wil zeggen, dat zowel mannen als vrouwen in Nederland relatief veel waarde hechten aan relaties, en minder aan prestaties. Dit in tegenstelling tot landen zoals de VS.

Hecht je zoveel waarde aan de liefde dan zul je ook eerder spijt hebben van de dingen die op liefdesgebied misgaan. De vraag is natuurlijk hoe je spijt kunt voorkomen of verminderen. Vergissingen op liefdesgebied voorkomen doe je vooral door je hersenpan te gebruiken en je niet alleen te laten leiden door hormonen en lust. Spijt verminderen als je er eenmaal last van hebt is een ander verhaal. Het probleem bij spijt is namelijk dat het achteraf altijd makkelijk praten is. Eenmaal gescheiden zie je ook wel in dat jij en je ex een waardeloze match vormden. Maar toen je trouwde zag je dat niet, je dacht juist dat je een goede keuze maakte.

Wees daarom niet te hard voor jezelf als achteraf blijkt dat je de verkeerde partner hebt gekozen. Je deed alleen maar je best. Probeer er liever lering uit te trekken voor de volgende keer: wat voor soort iemand moet je in iedere geval niet hebben? Mocht je de verkeerde partnerkeuze hebben gemaakt dan is er bovendien nog een troost. Ook op liefdesgebied is de kans op spijt groter als je NIET iets doet dan als je WEL iets doet. Twijfel je aan een date en besluit je daarom maar niet te gaan, dan kun je later pittige spijt krijgen dat je nooit gegaan bent. Achteraf vraag je je af of die persoon toch niet stiekem jouw Ware was. Twijfel je en ga je toch op date dan kun je hooguit spijt krijgen van de verspilde tijd.

Pieternel Dijkstra

januari
column maart
Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl