Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Column januari

Prostitutie als wraak

Soms denk ik dat ik vrouwen ken en (een beetje) begrijp.

Maar kort geleden verscheen het boek Tegengif van Judith Visser. Al in het begin van deze roman valt de klap: hoofdpersoon Kim wordt bedrogen door haar vriend, en ze besluit wraak te nemen door de prostitutie in te gaan tot het moment dat ze een hekel heeft aan mannen. Of het lukt? Lees dit boek, dat soms diep gaat, maar soms net even diepte mist. Zo vind ik het gegeven waarom zij de prostitutie ingaat slecht uitgewerkt, geen moment wordt mij duidelijk wat haar diepere drijfveren zijn.

Ik piekerde, las het boek nog eens, informeerde eens bij een vrouw, misschien zag ik iets over het hoofd. Ze zei me: “ Heel akelig en verdrietig om bedrogen te worden, en dat ze wraak wil is niet vreemd. Ieder doet dat op zijn/haar eigen manier. Alleen denk ik dat wraak over het algemeen de persoon moet raken die haar gekrenkt heeft. Het kan dus zijn dat ze de prostitutie in zou gaan om haar ex iets te laten zien (misschien is hij met een prostituee vreemdgegaan? Misschien heeft hij haar frigide genoemd? Misschien heeft hij een positie waarbij haar nieuwe identiteit een schande voor hem zou betekenen? Of was hij megajaloers?)

De reden waarom ze op ALLE mannen wraak neemt, is misschien omdat hij de druppel was, dat er meer mannen voor hem haar op een of andere manier in de steek gelaten of bedrogen hebben? Misschien koos zij de prostitutie omdat zij dacht daardoor een bepaalde 'macht' over mannen te kunnen krijgen...”

OK, het kan, maar het blijft een wonderlijke gang van zaken

Dus vroeg ik het de schrijfster: “ Er zijn meer mensen die zich afvragen hoe een gezonde jonge vrouw (Kim) het in godsnaam in haar kop krijgt om zoiets radicaals te doen. Prostituee worden/zijn is natuurlijk niet niets. Maar ik wilde gewoon een originele invalshoek hebben. In alle verhalen over prostitutie is de dame in kwestie het werk gaan doen omdat ze:
- schulden had/ geld nodig had
- er gedwongen/ illegaal in terecht komt (buitenlandse meisjessmokkel)
- drugsverslaafd was
- er via loverboys of pooiers in terechtkwam
- een lage moraal/ geen moeite met het werk heeft.

Ik wilde eens een andere reden bedenken en je zult het misschien niet geloven, maar naderhand hoorde ik van een vrouw die het werk echt doet dat er ECHT vrouwen bestaan die het om deze reden zijn gaan doen.

Maar goed, Kim is jong en heeft gewoon een enorme klap gehad. Soms flippen mensen en dan doen ze iets wat ze normaal gesproken niet zouden doen. Zij in dit geval zag dit (prostituee worden) als een mogelijke oplossing. Tenminste, dat wil ze zichzelf aanpraten. Wat er echter eigenlijk misschien onder schuilgaat, is dat ze de pijn die ze voelt probeert te verdoven door een nog ergere pijn op te zoeken. Een soort ontkenningspoging misschien. Maar ze denkt niet helder, neemt haar beslissingen in een draaikolk van shock/pijn/enz. Ze wil namelijk nooit meer verliefd worden, wil niet nog een keer gekwetst worden. In al haar verdriet ziet zij dit als een logische daad, als een noodzakelijke daad zelfs.
In het vervolg op Tegengif (roman twee) is Kim echter ouder en wijzer en kijkt ze anders tegen de dingen aan. Maar toen ze nog negentien was (ten tijde van Tegengif dus) geloofde zij werkelijk dat het GOED was voor haar om zoveel mogelijk walging van mannen op te doen (als prostituee dus), om ze daarna voor altijd afstotelijk te kunnen vinden. Misschien dat het in de film (ja, Tegengif wordt verfilmd!) allemaal wat duidelijker naar voren komt, wanneer je er de beelden bij kunt zien.”

OK. Ik geef Kim en daarmee Judith een kans. Het ligt aan mij, ik kan niet alles begrijpen. Het mysterie vrouw blijft ;-)

Tegengif / Judith Visser . Uitgeverij Passage. 291 pag. EURO 16,90

donner4

december
februari
Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl