Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Pieternel Dijkstra

Pieternel Dijkstra

 

Dr. Pieternel Dijkstra is psycholoog en schrijfster. Ze schrijft artikelen en maakt psychologische tests voor populaire tijdschriften zoals de Libelle, Sante, en Psychologie Magazine. Daarnaast schrijft ze populair-psychologische boeken over de liefde en geeft ze lezingen. Ook doet ze wetenschappelijk onderzoek naar relaties en lichaamsbeeld.

Column januari

Liefde op het eerste gezicht

Fantaseer je over je toekomstige partner, dan is de kans groot dat je droomt over de ‘klik’. Hét moment waarop de vonk overspringt. Dat is ook wat je op tv en in films ziet: een onzichtbare chemie trekt partners naar elkaar toe, ze vrijen de sterren van de hemel en leven nog lang en gelukkig.

Tsja, was het maar zo simpel. Vertrouw je teveel op die vonk, dan zitten daar namelijk behoorlijk wat risico’s aan. Ten eerste kun je heftig verliefd worden op een hele ‘foute’ man of vrouw. Iemand die heel aantrekkelijk is maar last heeft van bindingsangst of ander problemen, iemand die je op termijn doodongelukkig maakt.

De kans dat je in die valkuil trapt is vrij groot. Ruim 40% van de mensen voelt zich namelijk wel eens aangetrokken tot een foute man of vrouw. Komt daar een relatie uit voort dan is de kans op mislukken groot. Wat eerst zo bijzonder of spannend was, doet de relatie al snel de das om. Ten tweede kan het gebeuren dat, als je teveel op de vonk vertrouwt, een partner die uitstekend bij je zou passen aan je neus voorbijgaat.

Heel veel relaties beginnen namelijk helemaal niet met een vonk. Uit onderzoek van mij en mijn man blijkt dat bijna 60% van de mensen met een relatie zegt dat de relatie helemaal niet begon met chemie of een magische vonk. Men werd eerst vrienden, leerde elkaar goed kennen, en pas toen kwam van het een het ander. Kortom, dat er sprake zou moeten zijn van een klik of vonk is vooral iets wat we onszelf hebben aangepraat. Veel belangrijker is dat je, in een eerste gesprek, het gevoel hebt dat je elkaar iets te vertellen hebt. Je hebt het gezellig samen en begrijpt elkaar. Je hebt iets anders dat je bindt dan alleen maar seksuele aantrekkingskracht.

Want hoe prettig ook, seksuele aantrekkingskracht dooft snel uit als je verder weinig gemeenschappelijks hebt. Na een paar keer vrijen is het spannende er wel vanaf en heb je het wel weer bekeken. Mocht je er zelf nog niet achter gekomen zijn, dan adviseer ik je het volgende. Ben je op zoek naar een serieuze relatie, naar een levensmaatje, gebruik dan je hersenpan en volg niet alleen je hart. Vraag je bij een date altijd af: Wat hebben we gemeenschappelijk? Hoe zit die persoon in elkaar? Wat heb ik te bieden? Wat heb ik nodig? Passen onze karakters wel bij elkaar? Is het antwoord positief, en is er dan ook nog een klik dan ben je een gezegend mens.

Want een klik moet niet, maar het is natuurlijk wel een mooie bevestiging van wat je verstand je vertelt.

Pieternel Dijkstra

december
column februari
Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl