Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Pieternel Dijkstra

Pieternel Dijkstra

 

Dr. Pieternel Dijkstra is psycholoog en schrijfster. Ze schrijft artikelen en maakt psychologische tests voor populaire tijdschriften zoals de Libelle, Sante, en Psychologie Magazine. Daarnaast schrijft ze populair-psychologische boeken over de liefde en geeft ze lezingen. Ook doet ze wetenschappelijk onderzoek naar relaties en lichaamsbeeld.

Column januari

De hoogbegaafde liefde

1 januari is hét moment op met een schone lei te beginnen: je zwembandjes wegsporten, elke dag je tanden flossen, stoppen met roken of minder geld uitgeven. Als single heb je misschien als goed 1-januari voornemen staan: dit jaar (eindelijk) een leuke partner vinden. Belangrijker nog, tenminste als je op zoekt bent naar een lange termijn relatie, is hoe je die relatie in stand houdt als je eenmaal die leuke partner hebt gevonden.

Recentelijk heb ik, samen met mijn man (universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen), een onderzoek gedaan naar de partnerrelaties van hoogbegaafden, dat wil zeggen mensen met een IQ van 130 of hoger.  Nu zal niet iedereen die deze site bezoekt hoogbegaafd zijn, maar velen ook wel. Tot nu toe is er nog geen enkel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de partnerrelaties van hoogbegaafden. Het was dus zogezegd een gat in de markt.

Voordat we het onderzoek startten zaten we te speculeren wat we nu precies konden verwachten. Is hoogbegaafdheid nu een voordeel, een nadeel of doet het er niet toe, in een partnerrelatie? Mijn gok was dat hoogbegaafden betere relaties zouden hebben, omdat ze waarschijnlijk meer zelfinzicht hebben en hun gevoelens beter kunnen verwoorden. Binnenkort komen we naar buiten toe met de resultaten van het onderzoek. Een tipje van de sluier wil ik alvast oplichten: ik zat er naast.  Hoogbegaafden lijken namelijk iets minder goede relaties te hebben dan hun normaal begaafde medemens. Ze zijn minder tevreden over hun relatie, kunnen wat slechter met relatieproblemen omgaan en zijn jaloerser.

Over hoe je dit precies zou kunnen verklaren zitten we ons brein nog te kraken. Denken hoogbegaafden teveel na waardoor ze problemen zien die minder slimme mensen niet zien? Maken ze van muggen olifanten? Zijn ze soms narcistischer? We weten het (nog) niet. Mocht je als lezer nog suggesties hebben dan hoor ik die graag (info [at] pieterneldijkstra.nl). Hoe het ook zij, schaar je jezelf onder de noemer ‘hoogbegaafd’ dan kan het geen kwaad om  eens te kijken naar je houding in een relatie. Des te meer omdat mensen – hoogbegaafd of niet – de neiging hebben om zichzelf nogal positief te vertekenen. We zijn geneigd te denken dat we leuker, aantrekkelijker, eerlijker en betrouwbaarder zijn dan de ‘gemiddelde’ Nederlander. Je kunt jezelf wel fantastisch vinden, maar ben je dat ook voor de ander?

Pieternel Dijkstra

december
column februari
Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl