Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Column juli

Wie betaalt de rekening?

“Beste donner4”, zo luidde een bericht dat ik onlangs ontving. “Ik wil wat vragen aan je. Ik ben een man en als ik met een vrouw date weet ik niet wie de rekening moet betalen. Ieder apart betalen of de rekening delen is zo kneuterig, maar als ik alles betaal staat het 1 zo patserig en 2 het wordt ook niet altijd geaccepteerd.

PS: Waar staat dat ‘donner4’ eigenlijk voor. Toch geen verwijzing naar minister Donner?”

Beste..

Ik antwoord op deze manier, omdat het antwoord voor meer mensen interessant is.

Om met het laatste te beginnen, ik vind de naam donner mooi, en ik heb verder nog een goede reden me hier zo te noemen.

De situatie die jij beschrijft is herkenbaar voor velen. Vroeger, toen we nog een etiquette hadden, betaalde de man. Hij toonde daarmee aan wat hij voor zijn - potentiële - geliefde over had. Nu, na vele emancipatiegolven is zijn inkomen nog steeds belangrijk: vrouwen willen niet graag een man met weinig geld, veel relatiebemiddelingsbureaus bijvoorbeeld schrijven werkloze mannen niet eens in.

Niettemin willen vrouwen zich geen koopwaar voelen. Op een internetforum schreef een vrouw: ‘hij moet aanbieden de hele rekening te betalen. Dan weiger ik dat en betaal de helft. Maar als hij begint van: we delen wel, dan knap ik af. Wat ben ik erg hè?'

Ik heb wel wat ideeën over de altijd wat ongemakkelijke situaties die ontstaan bij dates als de rekening komt:

Ten eerste: jij vraagt de rekening en ondanks het mogelijke gesputter van de dame tegenover je, betaal je. Blijft ze moeilijk doen, dan negeer je dat - geen vrouw die dat vreselijk vindt. Of je zegt: ‘een volgende keer betaal jij, OK?’

Verder gaat het erom creatief te zijn. JIJ regelt kaartjes voor bioscoop, theater of museum (elke vrouw vindt het leuk, als jij een zinnig initiatief neemt. Zit je niet zo in elkaar, durf je niet? Dan leer je dat, ik heb het ook moeten leren en het is me gelukt!). Zij haalt dan vaak wel een drankje. Andere mogelijkheden zijn natuurlijk: organiseer een picknick, spreek af bij een van jullie thuis, haal in het café om de beurt een rondje haalt - dan heb je ook het probleem van rekeningen niet.

Ga in elk geval niet krampachtig elke rekening delen. Ik zie soms stellen die al jaren wat hebben nog kneuterig met geld omgaan. Tot en met de halfjes brood die zij voor hem in huis haalt en die hij dan betaalt of andersom. Ik word daar spontaan misselijk van.

Wees een beetje flexibel en ga er maar van uit dat je wat geld kwijt bent, dat wordt toch nog altijd van ons mannen verwacht - ook al beweren Viva of Cosmo van niet. Succes!

donner4

column juni
column augustus
Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl