Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Pieternel Dijkstra

Pieternel Dijkstra

 

Dr. Pieternel Dijkstra is psycholoog en schrijfster. Ze schrijft artikelen en maakt psychologische tests voor populaire tijdschriften zoals de Libelle, Sante, en Psychologie Magazine. Daarnaast schrijft ze populair-psychologische boeken over de liefde en geeft ze lezingen. Ook doet ze wetenschappelijk onderzoek naar relaties en lichaamsbeeld.

Column juli

Wat wil je nou eigenlijk?

Een tijdje geleden kon je op deze site een poll invullen. Daarin kregen deelnemers onder andere onderstaand dilemma voorgeschoteld.

Ik vind het belangrijker dat:
A. Een partner mij aanvult
B. Een partner op me lijkt


De vraag maakte onderdeel uit van een aantal vragen over de ideale partner. Wat voor persoon moet dat zijn? Wie wil je aan je zijde hebben? Wat voor persoonlijkheid moet hij/zij hebben? In de psychologie wordt in dit kader vaak gesproken van de ‘similarity-attraction’ hypothese. Volgens deze hypothese zouden mensen een partner zoeken die, op belangrijke gebieden, op hen lijkt. Naarmate je meer op elkaar lijkt heb je immers minder vaak meningsverschillen. Bovendien voelt het fijn als een partner ongeveer hetzelfde denkt en vindt als jij: dat bevestigt jou gelijk.

Eerder onderzoek heeft al laten zien dat mensen inderdaad vaak een gelijkgezinde partner kiezen als het gaat om zaken zoals IQ, opleidingsniveau, politieke voorkeur, religie en ideeën over de liefde. Onze poll liet echter iets heel anders zien: een overweldigende meerderheid van de 760 mensen die meededen (86%!) koos voor A. Indirect kozen ze daarmee voor het idee dat ‘opposites attract’, in zijn algemeenheid een heel populaire opvatting. Een tegenpool kan je aanvullen en andersom jij hem/haar. Dat idee klinkt heel aantrekkelijk en overtuigend, veel interessanter dan het idee dat een partner op je zou lijken. Op het eerste gezicht zou je dus zeggen: de meeste singles op deze site zoeken een tegenpool, niet een gelijkgezinde. Maar schijn bedriegt. We vroegen deelnemers namelijk ook om zichzelf te beschrijven aan de hand van 5 belangrijke karaktereigenschappen (ook wel de Big Five genoemd).

Daarna vroegen we hen hetzelfde te doen voor hun droompartner. Daaruit bleek dat deelnemers wel degelijk een partner zochten die, in ieder geval wat hun persoonlijkheid betreft, op hen leek. Kortom, vraag je het heel direct dan zeggen mensen: ‘Doe mij maar een tegenpool’, vraag je het indirect dan blijken mensen een gelijkgestemde te zoeken. Dit suggereert dat mensen niet goed weten wat ze willen op datinggebied, ze zijn in de war. Ze laten zich door populaire ideeën over de liefde (‘opposites attract’) afleiden van hun werkelijke partnervoorkeuren die wellicht wat saaier zijn. De bevindingen van onze poll sluiten aan bij recent Amerikaans onderzoek (Eastwick & Finkel, 2008) dat al liet zien dat speeddaters vaak heel iemand anders kozen dan ze van tevoren hadden gezegd te zullen doen.

De conclusie: de liefde blijft ingewikkeld en onvoorspelbaar (maar dat maakt het wel zo leuk).

Eastwick, P. W. & Finkel, E. J. (2008). Sex differences in mate preferences revisited: Do people know what they initially desire in a romantic partner? Journal of Personality and Social Psychology, 94, 245-264.

Pieternel Dijkstra

juni
column augustus
Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl