Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Pieternel Dijkstra

Pieternel Dijkstra

 

Dr. Pieternel Dijkstra is psycholoog en schrijfster. Ze schrijft artikelen en maakt psychologische tests voor populaire tijdschriften zoals de Libelle, Sante, en Psychologie Magazine. Daarnaast schrijft ze populair-psychologische boeken over de liefde en geeft ze lezingen. Ook doet ze wetenschappelijk onderzoek naar relaties en lichaamsbeeld.

Column juli

Blijven hangen…

Het gebeurt praktisch iedereen die wel eens een relatie heeft gehad. Achteraf denk je: ‘Ik had veel eerder bij die †≠´´‡!! weg moeten gaan!’ Achteraf is het echter makkelijk praten. Er zijn namelijk allerlei psychologische mechanismen die je, tegen beter weten in, ervan weerhouden om een slechte relatie te beëindigen. De drie belangrijksten zijn:

Dissonantiereductie. Heb je een belangrijke beslissing genomen (zoals trouwen), dan voelt het niet goed als je moet erkennen dat die beslissing misschien verkeerd was. Dus praat je het gedrag van je partner goed (‘Zo erg is het nou ook weer niet’, ‘Hij/zij deed dat uit liefde’). Op die manier kan een beroerde relatie heel lang, helemaal niet zo slecht lijken.

Diepe hechting. Je weet wel dat je relatie slecht is, maar je houdt nu eenmaal zoveel van hem of haar. Er wordt wel beweerd dat, na 2 jaar, partners net zo diep aan elkaar gehecht zijn als moeder en kind. Luister je teveel naar dat liefdesgevoel, en te weinig naar je gezonde verstand, dan kun je lang blijven hangen in een onbevredigende relatie.

Duurzaamheidsvertekening. In zijn algemeenheid overschatten mensen de pijn die ze zullen hebben als hun relatie strandt. Ze denken dat ze doodongelukkig zullen zijn en het leven alleen niet aankunnen. De realiteit is dat mensen vaak snel weer opkrabbelen en zich best goed redden in hun eentje. Het idee echter dat het een lijdensweg wordt, kan mensen er lang van weerhouden om uit elkaar te gaan.

Wie zich bewust is van deze mechanismen, kan ervoor zorgen dat hij/zij niet weer teveel tijd verspilt aan een uitzichtloze relatie. Het helpt daarbij om je gezonde verstand te gebruiken. De valkuil van de dissonantiereductie voorkom je door verkeerde beslissingen en negatief gedrag te zien voor wat ze zijn, en niet (teveel) te vergoelijken. Ook zal het, na een relatiebreuk, nog een tijd duren voordat de hechting helemaal voorbij is. Is een relatie slecht, vraag je dan dus niet af of je nog wel van je partner houdt, maar of er op een fijne manier met hem of haar samen te leven valt. De duurzaamheidsvertekening voorkom je door te kijken naar hoe eerdere relatiebreuken je afgingen. Die heb je toch ook overleefd?

Wie meer wil lezen over dit soort psychologische mechanismen, kan mijn nieuwe boek lezen. Het heet ‘Overleven in relaties’ en komt uit in september bij uitgeverij Bert Bakker. Het boek gaat niet alleen over partnerrelaties, maar over alle relaties die ertoe doen in het leven, zoals ook die met (irritante)familieleden en collega’s.

Pieternel Dijkstra

juni
column augustus
Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl