Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Pieternel Dijkstra

Pieternel Dijkstra

 

Dr. Pieternel Dijkstra is psycholoog en schrijfster. Ze schrijft artikelen en maakt psychologische tests voor populaire tijdschriften zoals de Libelle, Sante, en Psychologie Magazine. Daarnaast schrijft ze populair-psychologische boeken over de liefde en geeft ze lezingen. Ook doet ze wetenschappelijk onderzoek naar relaties en lichaamsbeeld.

Column juni

De Lokgeur

De laatste maand ben ik door diverse journalisten geïnterviewd over het thema ‘aantrekkingskracht’. Blijkbaar houdt het thema de gemoederen op het moment flink bezig. Steevast beginnen journalisten dan over feromonen: geurdeeltjes die het lichaam uitstoot en die de aantrekkingskracht tussen mensen kunnen versterken of verzwakken.

Ik moet dan moeite doen om niet een diepe zucht te slaken (‘Daar gaan we weer’). Ik lepel dan weer mijn kennis op en vertel hoe, in wetenschapsland, de invloed van feromonen is onderzocht in zogenaamd T-shirt onderzoeken. Dit zijn onderzoeken waarin mensen wordt gevraagd gedurende een aantal dagen een T-shirt te dragen en in die tijd geen zeep, deo of parfum te gebruiken. Daarna worden de T-shirts verzameld en laat men leden van het andere geslacht beoordelen welk T-shirt zij het prettigst (of het minste vies) vinden ruiken.

Uit dergelijk onderzoeken blijkt dat vrouwen zich het meest aangetrokken voelen tot de geur van mannen met een ander immuunsysteem dan zijzelf. Geuren die te ‘eigen’ zijn, vinden vrouwen minder aantrekkelijk. Een handige correctie van Moeder natuur om incest te voorkomen en ervoor te zorgen dat vrouwen onbewust een partner kiezen die genetisch bij hen past. Mannen, daarentegen, voelen zich het meest aangetrokken tot geuren van vrouwen die ovuleren, en dus op dat moment vruchtbaar zijn. Tenminste, zolang vrouwen niet aan de pil zijn, want dat schopt het gesnuffel van mannen in de war.

Waar ik zo moe van wordt is dat menig journalist denkt dat feromonen een soort slaaf van je maken: komt je neus in aanraking met verleidelijke feromonen dan val je als een mak schaap voor de betreffende persoon. Ik probeer dan uit te leggen dat aantrekkingskracht niet louter een kwestie is van feromonen. Wat je ziet en hoort is minstens zo belangrijk: iemands uiterlijk, reacties, persoonlijkheid, portemonnee, het telt allemaal mee. Feromonen zijn slechts een klein schakeltje in dit geheel. Want, iemands feromonen kunnen nog zo verleidelijk zijn, maar reageert diegene tactloos of bot dan doen die geuren er opeens weinig meer toe. Vaak vraagt de journalist dan wanhopig aan mij: ‘Maar wat is dán het belangrijkste in de aantrekkingskracht?’ Dan zeg ik: ‘Je motivatie. Wil je maar graag genoeg een partner, dan zet je onbewust een roze bril op. Alle leden van het andere geslacht bezie je positief. Elke man/vrouw, hoe aftands ook, heeft in jouw ogen wel iets moois of speciaals.’

Op zich is er niks mis met wanhopig zijn. Maar wees dan wel eerlijk. Je verliefdheid heeft weinig met de ander te maken, en alles met jezelf.

Pieternel Dijkstra

mei
column juli
Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl