Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Pieternel Dijkstra

Pieternel Dijkstra

 

Dr. Pieternel Dijkstra is psycholoog en schrijfster. Ze schrijft artikelen en maakt psychologische tests voor populaire tijdschriften zoals de Libelle, Sante, en Psychologie Magazine. Daarnaast schrijft ze populair-psychologische boeken over de liefde en geeft ze lezingen. Ook doet ze wetenschappelijk onderzoek naar relaties en lichaamsbeeld.

Column juni

De (on)zin van monogamie

Het ideaal in onze cultuur is monogamie: je leven lang met dezelfde partner doorbrengen. Er is lang gedebatteerd over de vraag of monogamie nu tegennatuurlijk is of niet. Volgens evolutionair psychologen – die het denken en doen van mensen verklaren uit hun evolutionaire geschiedenis - is dat wel degelijk het geval.

In vergelijking met andere zoogdieren, wordt de menselijke kroost namelijk extreem hulpeloos wordt geboren. Kan een net geboren veulentje diezelfde dag nog staan, baby’s doen daar zo een jaar over. Naarmate nageslacht hulpelozer ter wereld komt is de inzet van beide ouders meer nodig wil het kind overleven, en is dus paarvorming vereist.

Uit onderzoek blijkt inderdaad dat monogamie in praktisch alle culturen het dominante relatiepatroon vormt, zelfs in culturen waar het hebben van meerdere partners geaccepteerd is, zoals bij de Kaingang Indianen in Brazilie. Ook al moet het niet, mensen hebben dus blijkbaar toch het liefste een vast maatje. Monogaam zijn wil niet per se zeggen dat partners ook seksueel trouw zijn, alleen dat ze langere tijd bij elkaar blijven. Aan ontrouw zijn namelijk ook veel voordelen verbonden, aldus evolutionair psychologen.

Zo zou overspel mannen de mogelijkheid geven om hun genen nog verder te verspreiden en kon voor vrouwen overspel zorgen voor nageslacht met ‘betere genen’. Onderzoek laat inderdaad zien dat de kans dat één van beide partners tijdens de relatie vreemd gaat ligt tussen de 40% en 75%.

Of je het nu met ze eens bent of niet, evolutionair psychologen helpen wel de spanning beter begrijpen die mensen vaak ervaren in hun relatie: enerzijds hebben ze behoefte aan een vaste partner, tegelijkertijd gaan ze vreemd waarmee ze die partnerrelatie weer op het spel zetten. Wie seksuele trouw belangrijk vindt, zal dan ook moeten werken aan zijn/haar relatie: alleen als je je relatie interessant houdt, houd je je partner en jezelf zó geboeid dat de kans op vreemdgaan vermindert.

Uit onderzoek blijkt dat met een ander flirten in bijzijn van je partner een uiterst effectieve strategie is om te voorkomen dat je partner oog krijgt voor anderen: je wekt er de bezitterigheid van je partner mee op die vervolgens alles doet om jou aan zijn/haar zijde te houden.

Pieternel Dijkstra

mei
column juli
Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl