Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Pieternel Dijkstra

Pieternel Dijkstra

 

Dr. Pieternel Dijkstra is psycholoog en schrijfster. Ze schrijft artikelen en maakt psychologische tests voor populaire tijdschriften zoals de Libelle, Sante, en Psychologie Magazine. Daarnaast schrijft ze populair-psychologische boeken over de liefde en geeft ze lezingen. Ook doet ze wetenschappelijk onderzoek naar relaties en lichaamsbeeld.

Column mei

Liefde in tijden van financiële crisis

Laatst werd me gevraagd commentaar te geven op een onderzoek dat was uitgevoerd door het tijdschrift Sante. Het onderzoek ging over de invloed van de financiële crisis op relatiegeluk. De uitkomsten waren heel interessant.

Zo'n 90% van de mensen gaf toe dat, in zijn algemeenheid, geldproblemen slecht zijn voor een relatie. Gevraagd naar de eigen relatie, zei echter maar 1% van de mensen sinds de crisis minder blij geworden te zijn met zijn/haar relatie of eraan te denken deze te beëindigen, ook al was de meerderheid van de mensen er financieel op achteruit gegaan. Mijns inziens was dit een prachtig voorbeeld van het fenomeen ‘illusoire superioriteit’.

‘Illusoire superioriteit’ is het verschijnsel dat mensen overmatig positief over hun eigen relatie denken. Mensen denken dat hun partner en hun relatie beter zijn dan die van de buurman, familieleden en andere mensen. Ze denken (onbewust): ‘Wij zijn zo redelijk dat we geen ruzie maken over geld’(terwijl anderen dat wél doen). De werkelijkheid is dat we helemaal geen zicht hebben op hoe het er in andermans relaties aan toe gaat. Weet jij veel hoe je broer, je collega of de groenteboer en hun partners omgaan met geldzaken? Feit is ondertussen wel dat geldproblemen vaak relatieproblemen veroorzaken: in zo’n 10% van de echtscheidingen waren financiële problemen zelfs één van de belangrijkste oorzaken van de scheiding. Maar dat overkomt alleen anderen, niet ons, zo denken veel partners.

Kortom, gaat het om geld en hun relatie, dan lopen mensen met roze oogkleppen op. Waarom het fenomeen ‘ illusoire superioriteit’ bestaat? We houden ons er gelukkig en tevreden mee. We hebben het gevoel te boffen met onze partner en onze relatie: die is immers zoveel beter dan die van anderen. De schok komt pas als de financiële problemen echt groot worden: pas dan wordt je relatie op de proef gesteld en kom je erachter hoe goed jij en je partner werkelijk met geldproblemen om kunnen gaan.

Tot die tijd denken we gewoon dat we heel verantwoord met geld om kunnen gaan en onze relatie elke financiële crisis overleeft.

Pieternel Dijkstra

april
column juni
Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl