Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Pieternel Dijkstra

Pieternel Dijkstra

 

Dr. Pieternel Dijkstra is psycholoog en schrijfster. Ze schrijft artikelen en maakt psychologische tests voor populaire tijdschriften zoals de Libelle, Sante, en Psychologie Magazine. Daarnaast schrijft ze populair-psychologische boeken over de liefde en geeft ze lezingen. Ook doet ze wetenschappelijk onderzoek naar relaties en lichaamsbeeld.

Column maart

Een Slimme Date

Ik ben begin 30, hoogbegaafd en op zoek naar een partner. Mijn slimheid overstijgt echter die van de meeste tot nu toe ontmoete mannen. Ook in een vorige relatie heb ik me ingehouden, omdat hij er niet tegen kon dat ik slimmer was dan hij. Ik ben hier niet gestrest over maar ik vraag me wel af hoe ik gericht in contact kan komen met een hoogbegaafde partnerzoekende man.

Vanzelfsprekend heb ik haar doorverwezen naar deze site. De vraag bleef me echter bezighouden. Want, slimme dames hebben het vaak moeilijker om een geschikte partner te vinden dan slimme heren. Waarom is dat toch? Alhoewel mensen, als het gaat om intelligentie, meestal een partner treffen die ongeveer even intelligent is als zijzelf, zie je toch ook een sekseverschil als het gaat om slimheid.

Mannen willen nog wel eens 'genoegen nemen' met een minder slimme partner. Een WO+-man kan een prima relatie hebben met een MBO-vrouw als zij verder alle kenmerken heeft die hij belangrijk vindt (aantrekkelijk, lief, etc). Een man is daarentegen minder snel geneigd te kiezen voor een vrouw die slimmer is dan hijzelf. Andersom verkiezen de meeste vrouwen een partner die even slim of slimmer is. Dit alles zorgt ervoor dat de pool potentiële partners waar hoogbegaafde mannen in zitten te vissen - wat minder slim tot even slim - een stuk groter is dan waar hoogbegaafde vrouwen in vissen. Zij zoeken immers een even slimme of slimmere partner, met de aantekening dat er weinig slimmeren zijn.

Waarom mannen een minder slimme partner ook wel best vinden en vrouwen niet is natuurlijk intrigerend. Vinden mannen het fijner dan vrouwen om het 'beter te weten' dan hun partner of het laatste, slimmere woord te hebben? Of zijn vrouwen onnodig kritisch? Daarover is, wetenschappelijk gezien, maar heel weinig bekend. Overigens kan een verschil in IQ ook best handig zijn.

Zo heeft mijn echtgenoot bijvoorbeeld een veel beter ruimtelijk inzicht dan ikzelf. Ik ben een kneus als het gaat om het lezen van kaarten en het inrichten van bijvoorbeeld een kamer. Daar laat ik graag mijn man op los. In onze relatie werkt dat: ik ben van het probleem af en hij kan doen waar hij goed in is. Maar goed, dan hebben we het ook over een verschil in de juiste richting: manlief is slimmer dan ik.

Pieternel Dijkstra

februari
column april
Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl