Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Pieternel Dijkstra

Pieternel Dijkstra

 

Dr. Pieternel Dijkstra is psycholoog en schrijfster. Ze schrijft artikelen en maakt psychologische tests voor populaire tijdschriften zoals de Libelle, Sante, en Psychologie Magazine. Daarnaast schrijft ze populair-psychologische boeken over de liefde en geeft ze lezingen. Ook doet ze wetenschappelijk onderzoek naar relaties en lichaamsbeeld.

Column maart

Hahahahahaha

Iedereen weet intuïtief wel dat humor belangrijk is voor een goede relatie. Maar hoe het nu precies zit, wisten we, tot voor kort, nog niet echt. Recent heb ik echter onderzoek gedaan naar de rol van humor in liefdesrelaties, samen met mijn man en collega-psycholoog Dick Barelds van de Universiteit Groningen.

De bevindingen hiervan worden volgende maand gepubliceerd in het tijdschrift 'Humor: International Journal of Humor Research'.

Wat we vonden was heel interessant: voor vrouwen is het een stuk belangrijker om een humoristische partner te hebben dan voor mannen. Vrouwen met een grappige partner ervaren meer passie, intimiteit en toewijding en zijn over het geheel tevredener met hun relatie dan vrouwen met een minder humoristische man.

Voor mannen maakt het daarentegen, voor hun gevoel over hun relatie, niet zoveel uit of hun partner humor heeft of niet. De verklaring voor dit sekseverschil is niet zo moeilijk. Bij mannen staat bovenaan de lijst met partnerwensen dat een vrouw er goed uit moet zien.

Vrouwen willen vooral dat een man goed met mensen kan omgaan en daar vormt humor een belangrijk onderdeel van. Vrouwen vinden een emotionele band belangrijk, willen een man met wie ze goed kunnen praten en een goed gevoel voor humor vergemakkelijkt die communicatie.

Niet alleen het gevoel voor humor van je partner bepaalt hoe je je relatie ervaart, ook je eigen gevoel voor humor doet dat. Naarmate je meer gevoel voor humor hebt, ben je tevredener over je seksleven en voel je je, als mens en partner, beter over jezelf. Dat is niet zo gek natuurlijk. Kun je in bed grapjes maken dan maakt dat seks leuker; het voorkomt dat het in bed om 'presteren' gaat draaien. En kun je je partner aan het lachen maken, dan geeft dat een goed gevoel over jezelf, en ook dat heeft weerslag op het gevoel dat je hebt over je relatie.

Opgemerkt moet worden dat we, in ons onderzoek, vooral keken naar de rol die positieve humor speelt in de relatie. Er bestaat ook zoiets als negatieve humor, denk aan sarcastische opmerkingen of pesterijen waar de één hartelijk om kan lachen maar de ander zich door gekwetst voelt. Dat is natuurlijk een ander verhaal. Ben je nieuwsgierig geworden naar ons onderzoek, en vind je het leuk om mee te doen aan meer onderzoek naar humor? Dan nodig ik je van harte uit om eens te kijken op www.pieterneldijkstra.nl. Je vindt daar een link naar een vragenlijst die onderdeel uitmaakt van ons vervolgonderzoek naar humor. Trek er wel 20 minuten voor uit. De wetenschap zal je dankbaar zijn.

Pieternel Dijkstra

februari
column april
Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl