Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Pieternel Dijkstra

Pieternel Dijkstra

 

Dr. Pieternel Dijkstra is psycholoog en schrijfster. Ze schrijft artikelen en maakt psychologische tests voor populaire tijdschriften zoals de Libelle, Sante, en Psychologie Magazine. Daarnaast schrijft ze populair-psychologische boeken over de liefde en geeft ze lezingen. Ook doet ze wetenschappelijk onderzoek naar relaties en lichaamsbeeld.

Column november

Je plek in de geboorterij

Ook al ben je allang het huis uit, uit steeds meer onderzoek blijkt dat je plek in de geboorterij van invloed is op je volwassen leven. Naast je persoonlijkheid, beïnvloedt het ook je houding binnen een liefdesrelatie. De bevindingen op een rijtje.

Oudste Kind & De Liefde
Doordat ze vaak op jongere kinderen moesten passen en deze van alles hebben geleerd heeft het oudste kind vaak een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en een stevig zelfbeeld. Op relationele gebied houden oudste kinderen dan ook niet van flierefluiten. Ze hebben liever een serieuze relatie waar ze helemaal voor gaan dan oppervlakkige one-night stands. Door hun zelfvertrouwen zijn ze bovendien niet snel jaloers. Wel houden ze er, als het om het huwelijk gaat, relatief veel irrationele ideeën op na. Meer dan anderen denken ze bijvoorbeeld dat je geen ruzie mag maken, dat je partner automatisch wel weet wat er in je omgaat, en dat je tijdens seks altijd moet klaarkomen. Dergelijke gedachten kunnen zorgen voor wrijvingen in de relatie met de partner en de partner het gevoel geven dat hij/zij het nooit goed genoeg doet.

Tweede Kind & De Liefde
Op relationeel gebied zijn tweede kinderen (of andere kinderen die één of meerdere oudere en jongere broers/zussen hebben) vaak een stuk jaloerser dan andere mensen. Ze maken zich zorgen dat hun partner vreemdgaat en reageren fel als hun partner interesse toont in een ander. Vanuit hun verleden is dat goed te begrijpen. Als kind hebben ze altijd moeten concurreren met broers en zussen om de liefde van hun ouders. Nog steeds reageren ze daarom sterk op de concurrentie van rivalen, vroeger om de aandacht van de ouders, nu om die van de partner. Wel zijn tweede kinderen vaak heel trouw: ze zullen niet snel vreemdgaan.

Jongste Kind & De Liefde
Voor het jongste kind zijn de ouderlijke regels vaak wat soepeler. Ouders hebben inmiddels ervaring met opvoeden en weten dat het ‘niet zo’n vaart loopt’. Door dit alles krijgt het jongste kind meer vrijheid om te experimenteren en de wereld te ontdekken dan andere kinderen. Jongste kinderen experimenteren als puber daardoor vaak meer met seks. Opgegroeid in groepsverband zijn deze kinderen, net zoals tweede kinderen, bovendien vaak heel sociaal vaardig. Mede daardoor zijn jongst geborenen vaak heel vaardig in het contact met de andere sekse: ze kunnen goed flirten, luisteren en de ander aan het lachen maken. Een partner vinden is voor hen dan ook doorgaans geen probleem.

Enigst Kind & De Liefde
Als volwassene zijn enigst kinderen in de liefde vaak bezitteriger dan anderen. Heel begrijpelijk gezien hun achtergrond: ze willen dat een partner, net zoals vroeger hun ouders, alle aandacht voor hen heeft. Daarnaast zijn ze echter ook heel hartstochtelijk: ze geloven sterk in liefde op het eerste gezicht en zijn geneigd een partner te idealiseren.

Pieternel Dijkstra

oktober
column december
Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl