Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Pieternel Dijkstra

Pieternel Dijkstra

 

Dr. Pieternel Dijkstra is psycholoog en schrijfster. Ze schrijft artikelen en maakt psychologische tests voor populaire tijdschriften zoals de Libelle, Sante, en Psychologie Magazine. Daarnaast schrijft ze populair-psychologische boeken over de liefde en geeft ze lezingen. Ook doet ze wetenschappelijk onderzoek naar relaties en lichaamsbeeld.

Column oktober

Het misverstand bindingsangst

De term bindingsangst wordt te pas en te onpas gebruikt. Mensen die langer dan een jaar vrijgezel zijn, veertigers die nog niet getrouwd zijn of mensen die blijven ‘Latten’ in plaats van samen te wonen, worden er van verdacht. Doorgaans is dat echter onzin. Een heleboel mensen kunnen of durven zich best te binden maar willen simpelweg niet (meer). Ze hebben net een ramprelatie achter de rug en willen gewoon rust. Of ze hechten teveel aan hun vrijheid en onafhankelijkheid om samen te gaan wonen of te trouwen.

Wanneer er dan wel sprake is van bindingsangst? Dat is het geval als mensen zich niet goed durven binden, ze zijn bang om weer gekwetst te worden. In het verleden zijn ze gekwetst geweest toen ze zich openstelden, door ouders, ex-partners of andere intimi. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt zijn ze vaak geen vrijgezel of niet erg lang, en begeven ze zich wel degelijk in (rommelige) relaties. Mensen die last hebben van bindingsangst willen zich namelijk wel graag binden. Het probleem is alleen die angst. Hebben ze eenmaal de intimiteit waar ze naar verlangen dan krijgen ze het snel benauwd. Ze zoeken de afstand weer op en hebben ‘ruimte voor zichzelf’ nodig. Je hebt een fantastisch leuk weekend met iemand en hoort dan opeens 3 weken niks meer van hem/haar.

Bindingsangst kan daardoor leiden tot enorm veel gejojo-en in een relatie: van aantrekken tot afstoten en vice versa. Heb je zelf behoefte aan een stabiele relatie en merk je dat je kersverse partner bindingsangst heeft dan kun je daar heel onzeker van worden. Wil hij/zij nu wel of niet een relatie? Wie enig zelfrespect heeft zal ervoor zorgen dat een partner niet (al teveel) zijn/haar frustraties uit het verleden op hem/haar botviert. Je dient bij jezelf goed te rade te gaan hoe lang je het gejo-jo accepteert voor het beter wordt (als dat al gebeurd). En beseffen dat die bindingsangst waarschijnlijk niks met jou te maken heeft maar met een verleden dat ooit is gekleurd door kwetsuren en teleurstellingen.

Heb je zelf last van bindingsangst dan is het de uitdaging om intimiteit weer te leren tolereren. Niet meteen de benen nemen als het je emotioneel te heet onder de voeten wordt maar gewoon blijven zitten. Doorsta dat gevoel maar en je zult zien dat de wereld niet vergaat als je close met iemand wordt.

Pieternel Dijkstra

september
column november
Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl