Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

Inloggen

Nickname:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?

Pieternel Dijkstra

Pieternel Dijkstra

 

Dr. Pieternel Dijkstra is psycholoog en schrijfster. Ze schrijft artikelen en maakt psychologische tests voor populaire tijdschriften zoals de Libelle, Sante, en Psychologie Magazine. Daarnaast schrijft ze populair-psychologische boeken over de liefde en geeft ze lezingen. Ook doet ze wetenschappelijk onderzoek naar relaties en lichaamsbeeld.

Column september

Over Ruzies in Relaties

Over ruziemaken zijn de meningen sterk verdeeld. Sommige mensen denken dat de afwezigheid van ruzies wil zeggen dat je een goede relatie hebt. Andere mensen beweren weer dat een flinke ruzie de lucht klaart en spanningen opruimt. Als je het mij vraagt is een ruzie op zijn tijd prima en vooral heel natuurlijk. Niemand wil immers altijd hetzelfde. Veel belangrijker dan wel of niet en hoe vaak, is hoe je met meningsverschillen omgaat. Hoe maak je precies ruzie? In de wetenschap worden 4 ruziestijlen onderscheiden die stellen er op na kunnen houden. Kijk maar eens hieronder, en ga na in welke jij het meest herkent van een eerdere relatie. Dan zal ik daarna aangeven of dat een slimme ruziestijl was.

A. In onze relatie ruziën we vaak en intens. We vinden dat niet erg, want we maken het ook altijd uitgebreid weer goed. Ondanks het geruzie zijn we in staat om onze meningsverschillen op te lossen. We hebben soms zelfs het gevoel dat die passievolle ruzies de relatie verbeteren: we maken het uitgebreid goed, lachen veel en tonen onze liefde voor elkaar.

B. In onze relatie hebben we weinig conflicten. We zijn het liever oneens dan over onze meningsverschillen te discussiëren. Volgens mij schiet je er weinig mee op als je openlijk boos op elkaar wordt. Praten over meningsverschillen maakt ze vaak alleen maar erger. Je kunt de meeste problemen maar beter op hun beloop laten, vaak lost het zich vanzelf wel op.

C. Als we ruzie hebben, dan laten we elkaar weten dat we de emoties en de mening van de ander waarderen, ook al heeft mijn partner een hele andere mening dan ik. We houden controle over onszelf en blijven kalm. Tijdens ruzie proberen we elkaar een goed gevoel te geven, maar ook te overtuigen van ons gelijk of een compromis te zoeken.

D. We ruziën vaak en intens. We beledigen elkaar, schelden elkaar uit, kraken elkaar af en zijn sarcastisch. We luisteren niet echt naar elkaar een kijken elkaar weinig aan. Soms doen we koel en ongeïnteresseerd, soms ook schieten we fel in de aanval of in de verdediging. In onze relatie zijn daardoor meer negatieve dan positieve momenten.

Welke ruziestijl je in een relatie hanteert hangt samen met de kwaliteit ervan. Afgaande op hoe tevreden mensen zelf zijn met hun relatie, is ruziestijl C de beste, gevolgd door ruziestijl B, A en D. Ruziestijl C is natuurlijk een lastige. Deze vergt veel zelfdiscipline en geduld. Ruziestijl B werkt aardig goed omdat het voorkomt dat je van elke mug een olifant maakt. Ruziestijl C klinkt misschien romantisch maar is het niet. Passievolle ruzies die net zo passievol (in bed) worden goedgemaakt, zijn verre van onschuldig. In de hartstocht van de ruzie kun je elkaar verwijten naar elkaars hoofd gooien die nog lang na-echoёn, ook al denk je dat je het hebt goed gemaakt. Dat geld nog sterker voor ruziestijl D, daarmee verniel je je relatie pas echt. Kortom, één van de beste ruzietips is en blijft nog altijd: Tel eerst tot tien voordat je er iets uitflapt. .

Pieternel Dijkstra

augustus
column oktober
Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl